Showcases

‘s Werelds eerste live IP Cloud Production

Eind 2015 introduceerde NEP The Netherlands met Cloud Production een revolutionair, volledig op IP gebaseerd meercamera registratieplatform. RTL programma Carlo’s TV Café had een wereldwijde primeur: het werd niet in de studio geregistreerd, maar de gehele techniek werd op afstand bediend. Wij bouwden hiervoor onder meer hypermoderne centrale regie-, audio- en shading suites op het Media Park in Hilversum.

De case

De afgelopen jaren is het medialandschap getekend door fusies, slinkende mediabudgetten, nieuwe samenwerkingsverbanden en veranderend kijkgedrag. Omroepen en producenten staan voor een grotere uitdaging dan ooit om volgens de hoogste normen nog meer te produceren met een gelijkblijvend budget. In het huidige, traditionele productieproces worden grote studio’s en regiewagens ingericht op maximale productiecapaciteit, terwijl vaak maar een relatief klein percentage van de capaciteit vereist is. Daarnaast zijn veel producties door onder meer ingewikkelde logistiek, hoge parkeerkosten en lange op- en afbouwtijden financieel niet langer meer haalbaar.

De oplossing

NEP The Netherlands ontwikkelde Cloud Production om gecentraliseerde resources in ons datacenter te delen, efficiënt in te zetten en duurzaam te produceren. De techniek en bemanning kunnen op deze manier gedurende de dag voor meerdere producties worden ingezet. De technische middelen worden gealloceerd voor de duur van het programma. Alleen de essentiële techniek zoals camera’s, microfoons, afkijkmonitoren en intercompanelen staan op locatie. Vanuit de nieuwe Cloud Production suites is er volledige “regie” over het productieproces zoals men traditioneel gewend was. De regisseur kan, afhankelijk van het type productie, de regie vanaf een ruimte vlakbij de opname locatie verzorgen of vanuit een van de nieuwe centrale regie-, audio- en shading suites. Programmamakers hoeven zich alleen nog maar bezig te houden met de inhoud.

Het fundament van Cloud Production is al bewezen en is gesteund op jarenlange ervaring: onze technische infrastructuur waarop al sinds 2006 ons Cloud video editing platform en ons LiveCenter gebaseerd is. Dankzij hoge investeringen in een nationaal glasvezelnetwerk en meerdere datacenters in de afgelopen tien jaar, biedt NEP haast oneindige bandbreedte – wat leidt tot geen enkele compressie of vertraging.De studio(locatie) en alle essentiële onderdelen van Cloud Production zijn middels deze IP netwerkverbindingen met elkaar verbonden. Deze verbindingen lopen via het unieke glasvezelnetwerk van NEP naar haar eigen datacenter, waar alle techniek veilig staat opgesteld. De gehele infrastructuur wordt gemonitord door NEP’s eigen software monitoringtool GrandCentral en 24/7 ondersteund door een professioneel Service Operations Center. Door gebruik te maken van deze schaalbare IP technologie en capaciteit, kunnen wij formaten als HD 1080i, 1080p en UHD ondersteunen, evenals toekomstige formaten als high frame rate en high dynamic range.

Showcase Euro 2017 women

Waar veel media- en broadcastbedrijven bezig zijn met remote production en video over IP, slaan wij een brug naar een Cloud platform waar resources on demand beschikbaar zijn.

Peter Bruggink CTO NEP The Netherlands
Share

Gerelateerd