FabriQ en NEP in actie voor 3FM Serious Request: The Lifeline
“Het is echt een bizarre operatie”
NPO 3FM en het Rode Kruis zetten zich met 3FM Serious Request: The Lifeline dit jaar in om aandacht te vragen voor mensenhandel, een verborgen drama dat wereldwijd 25 miljoen mensen treft, van wie het merendeel jongeren. In de week voor Kerst zetten drie groepjes van twee 3FM-DJ’s mensenhandel letterlijk op de kaart door te voet van Goes naar Groningen te trekken. Een logistieke en facilitaire uitdaging van jewelste, waar FabriQ en NEP samen de tanden in zetten. “Het wordt een enorm verbindings- en contentcircus.”
Dave Nijmeijers is oprichter en één van de eigenaren van FabriQ Media Group, een ervaren Amsterdams projectmanagementbureau dat gespecialiseerd is in de productie van éénmalige evenementen, met name binnen sport en muziek. “Daarvoor maken we live content in alle mogelijke vormen die crossmediaal kan worden uitgezonden.” Net als vorig jaar meldde 3FM zich bij Nijmeijers voor de productie van het eerste Lifeline-project, waarop hij zich dit jaar wendde tot NEP. “Want we zijn geen facilitair media bedrijf. Ik heb alle eisen van 3FM verwoord in een plan van aanpak en NEP kwam daarop met de technisch knapste oplossing.”
Hoe die eruit ziet? “Ja, succes, Martijn!”, zegt Nijmeijers lachend tegen NEP’s client manager Martijn Meijnders, die zijn laptop openklapt en een ingewikkelde flowchart laat zien. Het komt erop neer dat het een NEP-brede operatie betreft waar meer dan tien afdelingen mee bezig zijn. “Het gaat over RF, ENG, Meercamera, Centralized Production (cloudregie), Virtualized Editing noem maar op”, vertelt Meijnders. “We zetten bijvoorbeeld zes camera’s in met een draadloze encoder, waarbij alle signalen in ons LiveCenter terechtkomen en dan naar de cloudregie gaan.”
RF-loopkar
Nijmeijers: “Want los van radiozender 3FM zijn er ook nog de digitale kanalen van de NPO en 3FM zelf en haakt NPO 3 aan via de NTR, dus dan wil je zo efficiënt mogelijk produceren en probeer je via de techniek zoveel mogelijk programma’s te maken die er net even anders uitzien.” De Lifeline-teams die vanaf 18 december wandelend non-stop live radio en televisie gaan maken, worden vergezeld door drie cameramensen: één voor de beauties, de losse sfeershots, en twee die de DJ’s volgen. Ondertussen kunnen mensen weer inbellen om een plaatje aan te vragen en dat gebeurt allemaal op locatie. Meijnders: “Alles en iedereen moet met elkaar kunnen praten, met zo min mogelijk vertraging om goede cross talks te kunnen voeren.”
“Een meerijdende auto volstoppen met techniek heeft geen zin, want die kan er niet altijd bij als er wordt gewandeld door bijvoorbeeld bossen of over fietspaden en –bruggen”, beseft Nijmeijers. De oplossing werd gevonden in een platte RF-loopkar met de benodigde apparatuur en stroomvoorziening. “We proberen die ook duurzaam te maken. Er zijn inmiddels gesprekken geweest met een leverancier, die een waterstofcel heeft waarmee we tien uur zouden kunnen draaien”, aldus Meijnders.
Accuschema
“De grootste uitdaging vormen natuurlijk de verbindingen, maar ook de stroomvoorziening”, vult Dave Nijmeijers aan. “Zonder power geen uitzending, dus zo’n waterstofcel zou wel een uitkomst zijn. Het is geen kwestie van: we gaan op pad en nemen wat Duracell-batterijtjes mee. Het is tegen die tijd ook koud buiten, waardoor accu’s nog sneller leeg raken, dus we hebben samen met Backbone al een heel logistiek accuschema van opladen en omwisselen gemaakt.”
NEP heeft samen met telecom provider VodafoneZiggo de hele route al verkend of overal wel voldoende bereik is. Martijn Meijnders: “Er wordt gekeken of we de antennemasten zo kunnen configureren dat het bereik wordt verbeterd. We praten daarbij ook over zogeheten 4G slicing, waarbij bepaalde frequenties als testcase voor deze operatie kunnen worden vrijgemaakt. Binnen het hele project worden trouwens 112 simkaartjes gebruikt, dus dat is wel een dingetje.”
Uniek
Vorig jaar fungeerde Tivoli in Utrecht als (traditionele) uitvalsbasis voor 3FM Serious Request: The Lifeline, met een mobiele radioregie en OBV, maar ditmaal blijft 3FM in de Peperbus het hoofdkwartier en wordt het hele project vanuit het Media Park gemanaged. Red Bee Media verzorgt de radiotechniek, NEP regelt alles vanuit zijn LiveCenter en de cloud. Martijn Meijnders: “Met vier regisseurs voor visual radio, één voor de updates op NPO 1 en twee voor de eindregie. Voor ons is dit uniek, met zoveel afdelingen zo lang achter elkaar in touw zijn. Onze cloud was niet eerder 24/7 en dan meerdere dagen achter elkaar actief. Het grootste pluspunt is dat we daarin alles ruim van tevoren al softwarematig kunnen bouwen, inrichten en testen; dat is wel lekker.” Dave Nijmeijers: “Het wordt een enorm verbindings- en contentcircus, het is echt een bizarre operatie.”
Tijdens de slotdag wordt overigens wel een OBV van NEP, de UHD2, ingezet, want dan is op televisie de eindshow te zien bij de NTR op NPO 3 en zijn verder talloze live optredens te horen via 3FM. Op Kerstavond hopen de wandelende DJ’s aan te komen op de Ossenmarkt in Groningen, waar de opbrengst van 3FM Serious Request: The Lifeline bekend wordt gemaakt. “Alle audio en video wordt dan prachtig met elkaar verweven. Het is een leuke puzzel, ik word daar wel warm van, hoor; hoe ingewikkelder, hoe beter. Maar ik weet ook al dat ik blij ben als het straks allemaal erop zit en 3FM tevreden is.”