Super Hi-Vision
In 1963 werd door de Japanse publieke omroep NHK gestart met de ontwikkeling van high definition televisie. We weten in Hilversum allemaal dat het lang heeft geduurd voordat de meeste TV programma’s in Nederland uitgezonden werden in HD. Van het allerprilste onderzoek totdat de norm gemeengoed werd, ging er 50 jaar overheen.
In Nederland wordt steeds vaker gesproken over Ultra HD. Steeds meer nieuw verkochte televisies zijn geschikt voor Ultra HD. On Demand OTT platformen als Netflix en Videoland bieden de Nederlandse kijker content in Ultra HD. Nu komt er ook wat beweging bij de lineaire kanalen. KPN experimenteert met beperkte aantallen Ultra HD settop boxen en heeft sinds deze zomer een demonstratiekanaal. Voor Ziggo Sport bouwen wij momenteel aan een platform dat van begin tot eind geschikt is voor weergave van content in de Ultra HD resolutie.
In Japan wordt sinds 1995 onder de naam Super Hi-Vision door NHK gewerkt aan de opvolger van Ultra HD. Het zal op de NAB beurs in Las Vegas zijn geweest dat NHK voor het eerst beelden kon laten zien. De camera woog op dat moment nog meer dan 80 kilo en nam zijn beelden op via 16 HD-SDI verbindingen. Handheld shots waren er nog even niet bij. De vanaf statief geschoten beelden zagen er fantastisch uit. Wat bij het kijken naar die beelden op een groot projectiedoek wel opviel, was dat de optische fouten die in elke lens aanwezig zijn bij deze resolutie goed zichtbaar werden. Na jaren stug doorontwikkelen is de apparatuur voor Super Hi-Vision opnames veel kleiner geworden. Op de IBC beurs waren op flatscreen TV’s ongelooflijk scherpe en gedetailleerde beelden te zien van de opening van de Olympische Spelen in Rio.
De resolutie van Super Hi-Vision heeft, met 7.680 pixels horizontaal en 4.320 pixels verticaal, vier keer de resolutie van Ultra HD en wel 16 x de resolutie van HD. Onderzoek heeft uitgewezen dat het waarschijnlijk geen zin heeft om hogere resoluties dan Super Hi-Vision te ontwikkelen. Het onderscheidend vermogen van onze ogen op de juiste kijkafstand heeft waarschijnlijk zijn limiet bereikt. Hogere resolutie betekent meer data. Waar we in Hilversum 1080i content maken waarvoor een bitrate van 1,5 Gbps nodig is, is voor Ultra HD zo’n 12 Gbps vereist. Super Hi-Vision gaat daar met een datarate van zo’n 48 Gbps riant overheen.
NHK heeft aangekondigd dat de Olympische Spelen in Tokio in de Japanse huiskamers in Super Hi-Vision te zien zal zijn. Televisiefabrikanten werken momenteel hard aan de verbetering van hun productieproces. Waar voor Ultra HD nog ‘maar’ ruim 8 miljoen pixels zichtbaar gemaakt moeten worden, is het bij Super Hi-Vision de uitdaging om meer dan 33 miljoen pixels in de juiste kleur en intensiteit zichtbaar te maken.
Als de tijd tussen de start van het HD onderzoek en het moment dat HD gemeengoed is de norm is die we voor Super Hi-Vision kunnen aanhouden, dan kijken we in 2045 waarschijnlijk iedere dag op meerdere kanalen Super Hi-Vision lineaire TV. We hoeven dan geen vliegtuig meer in te stappen om het gevoel te hebben in een totaal ander land te zijn. Hopelijk hebben tegen die tijd de reclamejongens de bedenker van de naam Super Hi-Vision uitgelegd dat het echt beter is om te spreken over 8K.