Nieuws & Blogs

“Als hier technische vragen ontstaan, kijken ze mij aan”

Als Senior Engineer in Charge ben ik intensief betrokken bij de meercamera registratie voor het Eurovisie Songfestival. Sinds de tenderfase, dat was najaar 2019, werk ik met tussenpozen aan dit unieke project. We hebben de tender gemaakt in samenspraak met onze afdeling R&D. Vanaf 22 maart zit ik fulltime op deze megaklus, waarvoor NEP en United de krachten hebben gebundeld: het voelt als één team. Wij maken ook nog gebruik van ons zusterbedrijf NEP Zweden die de UHD1 en CuePilot ervaring levert.

Kippenvelmomentje

Mijn functie behelst alle techniek binnen en buiten de OBV, vooral gericht op het broadcast deel: van camera’s tot afkijkmonitoren. Van videomixers tot servers. Voor deze mega klus hebben we een werkverdeling gemaakt. Zo is Robert-Jan Neijland de Engineer In Charge voor het venue-net, dit behelst de volledige signaaldistributie voor alle afkijkmonitoren en externe afnemers. Toen de wagens vanuit het reportagecentrum van NEP in Hilversum vertrokken, kreeg ik wel een kippenvelmomentje. Vanaf 21 april verblijven alle betrokkenen 32 nachten in Rotterdam. Uniek natuurlijk, een main en een back-up regiewagen die volstrekt identiek zijn uitgevoerd en waarop tegelijkertijd alle signalen binnenkomen en er ook weer uitgaan. Als de ene wagen ‘eruit klapt’ of een stukje techniek hapert, kunnen we met één druk op de knop overschakelen op de andere. Die kans is vrijwel nihil, maar zekerheid voor alles. Het mag natuurlijk niet gebeuren dat het beeld op zwart gaat voor 200 miljoen mensen in Europa. We hebben in Ahoy recent nog een technische test gedaan: een volledige power down van de main OBV, we zijn probleemloos overgeschakeld op de back-up regiewagen.

Technical Operations Center

De Mobile Datacenter Unit is het Technical Operations Center. Dat TOC is het kloppend distributie hart in Ahoy. Dertien 19-inch rekken, boordevol apparatuur. Vanuit dit verbindingscentrum gaan alle 260 signalen naar de UHD1 en 2-regiewagens: audio, video, graphics of AR. Alles volledig redundant. Dus twee keer 130 signalen. Stel dat Rotterdam zonder stroom komt te zitten, dan blijft het TOC in bedrijf, net als de show. Wij kunnen met beide OBV’s zeven minuten doordraaien zonder spanning. Zo hebben we tijd om via andere spanning ‘om te prikken’. In het uiterste geval zal de EBU in Genève de noodband ‘live’ kunnen zetten. Maar van dat back-up scenario gaan we zeker niet uit.

Stand-in repetities

Onze crew valt onder het technisch team van de projectorganisatie. Gijs Vos, Technical Manager Broadcast, is ons aanspreekpunt. Na een paar dagen ‘Technical Rehearsels’ zitten we nu in de fase van de stand-in repetities, die van belang zijn voor de positionering van de artiesten op het podium en alle vervolgacties voor het lichtplan, productie en regie. Van die repetitie wordt een opname gemaakt die nog eens ter check naar de artiesten gaat. Daarna komen de delegaties zo zoetjesaan invliegen en gaan we met hen de volgende repetitie fase in, waarna uiteindelijk de ‘show’-week zich aandient.

Rotterdamse bubbel

Wij gaan continu door, maar gek genoeg heerst in Ahoy ook een soort serene rust. Stilte voor de storm is het niet, het is meer een geoliede machine die lekker loopt. Nederland heeft een unieke manier van televisie produceren, wij gaan effectief met tijd om. Op dit moment is Hilversum, in figuurlijke zin, wel heel ver weg. Wij zitten hier in een Rotterdamse ‘’bubbel’’. Ook onze collega’s van de afdelingen Centralized Production, Infra en NOC zijn in Rotterdam aanwezig om alles technisch in goede banen te leiden. Daarnaast staat onze Support-afdeling op het Media Park altijd paraat. Gelukkig hebben we nog geen beroep op onze collega’s in Hilversum hoeven doen.

Vlekkeloos verloop

Het Eurovisie Songfestival heeft een ongekende omvang. Toch hoop ik dat ook de buitenlandse collega’s straks over ons zullen zeggen: die Nederlanders van NEP hebben hun zaakjes goed voor elkaar. In Ahoy zindert een uniforme passie onder de tv-makers om het ‘beste van het beste’ te produceren. We zijn al zo lang bezig om dit in kannen en kruiken te gieten voor de regie. Een vlekkeloos verloop is ons ultieme doel. Het is fijn dat al die technische tekeningen op mijn laptop hier ook in de praktijk werken. Nu sta ik hier met een glimlach van oor tot oor in de venue live een stand-in rehearsal te kijken, dit wordt écht top televisie.

Share